Τη βούληση της κυβέρνησης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Ανάπλαση Αθήνας να επεκτείνει το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας» κ. Χρόνης Ακριτίδης στο Διήμερο Συνέδριο του ΤEE “Green Deal Greece 2022“, με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».
Στην παρέμβασή του στην ενότητα «Πράσινα κτήρια και αστικές αναπλάσεις – Οι προοπτικές στην Ελλάδα και τα έργα που σχεδιάζονται», ο κ. Ακριτίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχάους καλείται να δώσει απαντήσεις πως θα βελτιώσουμε την ποιότητα των πόλεων”.
Όπως είπε, “στην Αθήνα το 50% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970 και μόλις το 4% μετά από το 2000, στο κέντρο της Αθήνας το 60% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960, ενώ τo 50% των κανονικών κατοικιών εντός του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1970 και μόλις 4% σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000.
«Η προϊούσα γήρανση των κτιρίων και η φθορά του οικοδομικού πλούτου οδηγεί σε υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και αλλοιώνει την εικόνα της πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της» σημείωσε ο κ. Ακριτίδης, προσθέτοντας ότι σε μία πόλη όπως η Αθήνα, είναι επιτακτικό ζητούμενο να δώσουμε νέα ζωή σε παλαιά κτίρια και αστικούς ιστούς.
Ο στόχος αυτός υπηρετείται με το Πρόγραμμα « ΠΡΟΣΟΨΗ: Ολοκληρωμένη Αστική – Αισθητική Αναβάθμιση Προσόψεων Κτιρίων στον Δήμο Αθηναίων», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., του Δήμου Αθηναίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και παρέχει κίνητρα για την ανακαίνιση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των ιδιωτικών κτιρίων εντός του Δήμου Αθηναίων.
Με το Πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ υιοθετούνται οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας στο δομημένο περιβάλλον, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής και αυξάνοντας την αξία του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Παράλληλα, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες των κτιρίων και αναχαιτίζεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η οπτική επιβάρυνση του αστικού χώρου.
“Αυτό το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί ήδη σε 7,8 πόλεις (της Ευρώπης) και έχουμε συλλέξει τα δεδομένα από κει”, είπε ο κ. Ακριτίδης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό και εμβληματικό κτίριο της Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά το οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας , το οποίο εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε τροχιά να αναβαθμιστεί και να γίνει ξανά λειτουργικό”.
Ο κ. Ακριτίδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του “Ηλιακού Χάρτη” , το οποίο ήδη «τρέχει», με στόχο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλό κόστος.
Κλείνοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας» ευχαρίστησε θερμά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, χωρίς τη συμβολή των οποίων, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Πρόσοψη».
.