Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ΑΝΑΠΛΑΣΗ με προοπτική!

Ο Χρόνης Ακριτίδης στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών 2024

Την ανάγκη αξιοποίησης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος της Αθήνας και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, ειδικά εκεί που υπάρχει έλλειψη χώρων, ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.», Χρόνης Ακριτίδης, στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Χρόνης Ακριτίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» και τόνισε ότι αυτό υλοποιήθηκε και τελικά αναβάθμισε πολλά κτίρια της Αθήνας, αναδεικνύοντας τον κτιριακό πλούτο της πρωτεύουσας. Ένα πρόγραμμα για το οποίο εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από τους πολίτες, όπου υποβλήθηκαν  721 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 540 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 431 κτίρια.

Επιπλέον, κορυφαίο έργο που υλοποιεί η «Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.» (χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»), είναι η «Αποκατάσταση κτιρίου στέγασης ακαδημίας λυρικής τέχνης MARIA CALLAS». Το εν λόγω εμβληματικό κτίριο, το οποίο έχει κατασκευαστεί το 1925, θα στεγάσει την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas», που θα παρέχει  μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Αναφορικά με τις μέχρι σήμερα δράσεις της εταιρείας «Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.», ο Χρόνης Ακριτίδης, ανέφερε κι απαρίθμησε:

  1.  Τη σύμβαση οριζόντιας συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ προκειμένου να αποκατασταθούν κτίρια της ιδιοκτησίας του, ώστε να αξιοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν,
  2.  Τη σύμβαση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο,
  3.  Την προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,
  4.  Την προγραμματική σύμβαση με την ΑμΚΕ Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας,

προκειμένου να συντονίσει και να παρακολουθήσει σημαντικά κτιριακά έργα για λογαριασμό τους.

Τα έργα αυτά, χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και το Ταμείο Ανάκαμψης κι η «Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.» αναλαμβάνει και υλοποιεί την ωρίμανσή τους (ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, εκπόνηση μελετών, δημοπράτηση των έργων), καθώς και τον συντονισμό και την επίβλεψη της κατασκευής τους.

Ταυτοχρόνως, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.», σημαντικότατο τομέα δράσεων αποτελεί η διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και εν γένει διαγωνιστικών διαδικασιών για τις προς ανάθεση μελέτες που αφορούν στον δημόσιο χώρο. Έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διενέργεια 7 αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις αναπλάσεις και τελικές διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής αυτών, στους οποίους θα δημιουργηθούν οι νέοι σταθμοί της γραμμής 4 του μετρό, με παρεμβάσεις που ευνοούν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου.

Τέλος, ο Χρόνης Ακριτίδης επεσήμανε τη συνεργασία της εταιρείας με φορείς και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με Πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς, ενώ συμμετέχει (μέχρι σήμερα) σε 4 Ευρωπαϊκά Έργα, 2 από τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Horizon (metaCCAZE, URBREATH), 1 στο πλαίσιο του LIFE (Athens_Wave) και 1 στο πλαίσιο του Driving Urban Transitions (DUT) (GreenStorm). Τα έργα αυτά εστιάζουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, στη βιώσιμη κινητικότητα και ενσωματώνουν στον αστικό ιστό καινοτόμες τεχνολογίες, με επίκεντρο τον πολίτη-χρήστη.