Η εταιρεία «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε» υπέγραψε την Τρίτη, 19/12/2023 τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Αποκατάσταση Κτιρίου Στέγασης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas» προϋπολογισμού € 5.492.255,76 (μη συμπ.ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100% (ΕΣΠΑ), μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη θετική γνώμη της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής.
Η σύμβαση υπογράφηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης του έργου, βάση του οποίου, η συμβασιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2023, ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του.
Πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα για τη δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, μετά από συλλογική προσπάθεια δύο ετών για τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η διάσωση και η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτιρίου, εγκαταλελειμμένου για χρόνια, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα «ζωντανό κύτταρο» πολιτισμού, έτοιμο να στεγάσει τα όνειρα όσων αγαπούν τη Λυρική Τέχνη. Τη λειτουργία της Ακαδημίας θα αναλάβει η ΑΜΚΕ «Ακαδημία Maria Callas», στην οποία συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και μέχρι πρόσφατα, ο αείμνηστος συγγραφέας Βασιλικός Βασιλικός, το όραμα του οποίου για τη δημιουργία της Ακαδημίας ενστερνίστηκε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε».
Το Έργο
Η Ακαδημία θα στεγαστεί στο διατηρητέο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο, εμβαδού 1.442 τμ, αρχιτεκτονικής Jugendstil, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 61 και Σκαραμαγκά στην καρδιά της Αθήνας. Το κτίριο αυτό καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σπουδαία Ελληνίδα της καθώς έζησε σε αυτό με την οικογένειά της από το 1937 που επέστρεψε από την Αμερική όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια ως το 1945. Πρόκειται για ένα κτίριο χαρακτηρισμένο «ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας αλλά και της σύνδεσης του με τη Maria Callas.
Το κυρίως αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει τις εξής κύριες εργασίες:
• Αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.
• Ενίσχυση, και όπου απαιτείται, ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, ο οποίος κρίνεται σε σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω βλαβών από το σεισμό και παλαιότερης πυρκαγιάς στους πρώτους ορόφους.
• Δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση.
• Πρόβλεψη για απρόσκοπτη χρήση όλων των χώρων από άτομα Μειωμένης Κινητικότητας, μέσω ειδικών μηχανισμών για άνοδο από την είσοδο στο υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου και στο ελαφρώς βυθισμένο υπόγειο και στη συνέχεια μέσω του ανελκυστήρα για τους υπόλοιπους ορόφους.
• Αντιμετώπιση όλων των απαιτήσεων της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας
• Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των τεχνικών του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και του δροσισμού.
Η χωρική και λειτουργική προσέγγιση του κτιριολογικού προγράμματος λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της Μουσικής Ακαδημίας.
Το κτίριο μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS» ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά όλες τις δεξιότητες του αφορούν στη λυρική τέχνη και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες ούτε τη χώρα μας, ούτε σε καμία άλλη Ακαδημία του εξωτερικού. Το εξαιρετικά σημαντικό σημειολογικά στοιχείο της σύνδεσης του κτιρίου με την περίοδο των μουσικών σπουδών και την πρώιμης καριέρας της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας υψιφώνου, θα συμβάλει στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, η οποία θα παρέχει σπουδές αναγνωρισμένες και ισάξιες αυτών των μουσικών Ακαδημιών και Σχολών της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Από τη λειτουργία της Ακαδημίας θα προκύψουν σημαντικά και πολύπλευρα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, που επεκτείνονται σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο:
• Η Ελλάδα αποκτά ένα πρωτοποριακό και πρωτότυπο, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, χώρο ακαδημαϊκής μάθησης και πολιτισμού, εξειδικευμένου στη σπουδή και στην πρακτική εξάσκηση των λυρικών τεχνών.
• Η συμβολική ονομασία της Ακαδημίας διασφαλίζει την άριστη χρήση του ιστορικού κτιρίου και αποτελεί διαρκή φόρο τιμής στη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της καλλιτέχνιδος ενώ συνεισφέρει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής εικόνας της χώρας μας.
• Η λειτουργία της Ακαδημίας θα επιτρέψει στους αποφοίτους των Ελληνικών Ωδείων και των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικής εκπαίδευσης να συνεχίσουν εντός της χώρας τις σπουδές τους στη Λυρική Τέχνη και θα προσελκύσει σπουδαστές από το εξωτερικό. Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη των Αθηνών σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο της Αθήνας. Το όνομα της Maria Callas συνιστά ένα εξαιρετικά ισχυρό και παγκόσμιας αναγνώρισης σημείο αναφοράς που αποτελεί διεθνή πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού