Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Με την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» θ’ αλλάξουμε την όψη της Αθήνας. Συνέντευξη του Χρόνη Ακριτίδη στο site “tomanifesto”

Συνέντευξη του Διεθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Χρόνη Ακριτίδη, στον Κώστα Παπαϊωάννου στην ιστολεσίδα tomanifesto. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» αποτελεί μια ελπιδοφόρα εταιρεία που στόχο έχει την… Αθήνα. Δηλαδή, να υλοποιεί δράσεις, μελέτες, να επιμελείται κι εκτελεί έργα με γνώμονα και στόχο την αύξηση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα, αλλά και την αναμόρφωση εμβληματικών και μη κτιρίων της. Πρόεδρος της εταιρείας ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και Διευθύνων Σύμβουλος ο Χρόνης Ακριτίδης. Απόλυτοι γνώστες της Αθήνας, των αναγκών και προτεραιοτήτων της.

Ο Χρόνης Ακριτίδης, με πολυετή και πολύπλευρη παρουσία στα κοινά της πόλης (διετέλεσε άλλωστε για χρόνια αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος), με εμπειρία και γνώση, φιλοδοξεί την οπτική κι ουσιαστική αναμόρφωση της πόλης και κάθε συνάντηση μαζί του μόνο ως εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Βαθιά γνώση κι εμπειρίες γαρ.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας περιέγραψε γλαφυρά τα επόμενα βήματα της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

«Οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς. Αφορούν δυο, κυρίως, άξονες:

Α. Την συμβολή μας στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση με τα διατηρητέα κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα. Αυτά τα κτίρια, που ακόμη κι έτσι όπως είναι σήμερα αποτελούν αρχιτεκτονικό κι αισθητικό πλούτο για την Αθήνα.

Β. Μια σειρά από δράσεις, μελέτες και έργα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών παρέμβασης. Μιλάμε για αναπλάσεις κι αναβιώσεις ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Όπως το «Μουσείο Αντιδικτατορικού αγώνα» στο πάρκο Ελευθερίας. Ή το «Μουσείο Μαρία Κάλλας» στην οδό Πατησίων. Μιλάμε για τα περίφημα «πάρκα τσέπης» που δίνουν ανάσες πρασίνου και δροσιάς στην Αθήνα και πολλές άλλες δράσεις που είναι δρομολογημένες.

Η συζήτηση «πάει» στο πρόγραμμα «πρόσοψη» που βρίσκεται επί θύραις. Ρωτάμε τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα και τι δράσεις περιλαμβάνει.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα», μας λέει ο Χρόνης Ακριτίδης, «παρέχει κίνητρα για την ανακαίνιση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των ιδιωτικών κτιρίων εντός του Δήμου Αθηναίων. Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά από τα κτίρια της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν το 1970 και περισσότερα πριν το 1960 και δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση ενώ δημιουργούνται και πολλά θέματα ασφάλειας λόγω αποκολλήσεων και πτώσεων. Το πρόγραμμα αυτό για το οποίο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έχει ως βασική καινοτομία το γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ».

Ρωτάμε για τα οικονομικά δεδομένα αυτού του προγράμματος.

«Το μέγιστο ποσό επιδότησης που χρηματοδοτεί η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», αναφέρει, ορίζεται στις 6.000 € ανά κτίριο ενώ για τα διατηρητέα κτίρια η μέγιστη τιμή επιδότησης ορίζεται στις 7.200 € ανά κτίριο. Το ποσό της επιδότησης για κάθε κτίριο υπολογίζεται από τις τιμές μονάδας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και την επιμέτρηση του μηχανικού. Λόγω της ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής, το Πρόγραμμα επιδοτεί με τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή μονάδας τις παρεμβάσεις».

Πώς γίνεται η διαδικασία;

«Η υποβολή των αιτήσεων και όλες οι σχετικές διαδικασίες τους γίνεται από ιδιώτη Μηχανικό, που επιλέγει ο πολίτης, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Ο Μηχανικός που επιλέγει ο ωφελούμενος δεν διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία αλλά παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση. Αν ο μηχανικός που θα επιλεγεί είναι Ελεγκτής Δόμησης, επιδοτείται η αμοιβή του με το ποσό των 400€».

Τελικά τι επιδοτείται;

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις. Με τις παρεμβάσεις αυτές αντιμετωπίζονται οι φθορές και η γήρανση των όψεων των κτιρίων, αίρεται η επικινδυνότητα των φθορών αυτών και αυξάνεται η αντοχή των κτιρίων».

Πού δίνονται πληροφορίες, που απευθύνεται ο δημότης;

«Πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ, οι μηχανικοί και οι πολίτες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr . Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540)».

Ο Χρόνης Ακριτίδης μας μιλά και για το μνημόνιο συνεργασίας της εταιρείας με τον Δήμο Αθηναίων.

«Αφορά μια πιλοτική καταγραφή ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου, για να δούμε τους τρόπους αξιοποίησής τους. Ξέρετε κάτι; Υπάρχουν εμβληματικά κτίρια στην Αθήνα που πρέπει να σώσουμε κι αναδείξουμε. Κτίρια με ιστορική σημασία, κτίρια τοπόσημα! Κτίρια που ανήκουν, πλην του δήμου, σε ασφαλιστικούς φορείς, στην εκκλησία ή και άλλους φορείς. Πρέπει, τονίζω και πάλι, να τα σώσουμε, να τα αποκαταστήσουμε, να τα αξιοποιήσουμε. Με τη συνεργασία των Αθηναίων, φιλοδοξούμε ν’ αλλάξει η εικόνα της πόλης μας».