Νέα λύση αναστήλωσης και αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων διατηρητέων κτιρίων μέσω μεθόδου ΣΔΙΤ, που θα έχει αποδώσεις για επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ανακοίνωσε ότι εξετάζει η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», παρουσιάζοντας παράλληλα την πορεία του προγράμματος «Πρόσοψη» για την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας..
«Το πρόγραμμα “Πρόσοψη” αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για να παραταθεί η ζωή των διατηρητέων, ωστόσο δεν αρκεί για να επιλυθεί το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται ισχυρότερες δράσεις για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος πολλά διατηρητέα έχουν μεταμορφωθεί στα Εξάρχεια, περιοχές δηλαδή που λέγαμε ότι είναι δύσκολο να γίνουν έργα» τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Χρόνης Ακριτίδης.
Αξιοποίηση των διατηρητέων
Ο ίδιος επισημαίνει: «Στο παρελθόν είχαμε φτάσει κοντά στη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τα διατηρητέα κτίρια, το οποίο ωστόσο πάγωσε, καθώς προσέκρουσε σε νομικά ζητήματα. Σήμερα με κάποιες πρακτικές από το εξωτερικό και σε συνδυασμό με συζητήσεις που έχουμε ξεκινήσει με ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα, που ασχολείται με τη διατήρηση τέτοιων μνημείων, κάνουμε προσπάθειες με το αρμόδιο υπουργείο και με τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση των διατηρητέων».
Μοντέλο ΣΔΙΤ
Για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οικονομικά τα διατηρητέα, ο κ. Ακριτίδης υποστηρίζει ότι ένας τρόπος που επεξεργάζεται η εταιρεία με τον Δήμο Αθηναίων είναι μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ. «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Ανάπλαση ως φορέας μπορεί να βρει τον επιχειρηματία, να επιδοτήσει η ίδια την αναστήλωση του κτιρίου και στη συνέχεια να της επιστραφούν τα χρήματα, αφού το παραδώσει στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα μπορεί να παίρνει ένα ποσοστό του ενοικίου από τον επιχειρηματία»
Τα ακίνητα του ΕΦΚΑ
Παράλληλα ο κ Ακριτίδης αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό διατηρητέων κτιρίων προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιοποίησής της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας και έχει παραχωρηθεί από τον ΕΦΚΑ στην ΑμΚΕ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS, για να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης. Τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ.
«Πρόσοψη»: 515 αιτήσεις
Συνολικά 272 πολυκατοικίες, 87 κατοικίες και 97 διατηρητέα είναι ο αριθμός των κτιρίων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» και ήδη οι αιτήσεις από τους νέους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, φτάνουν τις 515, με 455 εξ αυτών να έχουν ήδη εγκριθεί. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί ήδη 180 κτίρια, σημειώνει ο Χρόνης Ακριτίδης.
Η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ ιδρύθηκε στα τέλη του 2018, με σκοπό τον συντονισμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.
Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στόχος του είναι η αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, η συντήρηση και η αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας.
Όπως αναφέρει ο κ. Ακριτίδης: «Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αναβαθμίζονται αισθητικά και λειτουργικά πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και διατηρητέα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, με κύριο στόχο την ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της, ενώ πρόκειται για μια δράση που έχει αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ θα φτάσει συνολικά να διαθέσει μέχρι και 2,5 εκατ. ευρώ, αναζητώντας παράλληλα κι άλλους πόρους για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Η επιδότηση ανά κτίριο μέχρι στιγμής φτάνει τις 6.000 ευρώ για τα «συμβατικά» οικήματα, ενώ για τα διατηρητέα μπορεί να ανέλθει και σε 7.200 ευρώ.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται και η επιδότηση της αμοιβής του ιδιώτη μηχανικού που επιλέγεται από τον πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει το έργο, με ποσό ύψους 400 ευρώ. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα πρόγραμμα που ανοίγει και νέες θέσεις εργασίας, όπως τονίζει ο κ. Ακριτίδης, καθώς όσοι δουλεύουν σ’ αυτό είναι κατά κύριο λόγο ιδιώτες, ο ίδιος ωστόσο τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη μηχανικών και εργολάβων».
Οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ σύντομα καταβάλλεται και η επιδότηση στους ωφελούμενους μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.
Δημοσίευση από την ιστοσελίδα ecopress.gr