ΕΡΓΑ

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

αναπλαση αθηνασ | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή

των απαιτούμενων εργασιών βελτίωσης μηχανολογικών εγκαταστάσεων του Μουσείου «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την ενοποίηση, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας.

Θα προκηρυχθεί

εν συνεχεία ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία μελετών που θα αφορούν τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας,την ανακαίνιση του ισόγειου χώρου και την εκπόνηση μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης των εκθεσιακών χώρων.

Το κτίριο

που φιλοξενεί το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1927 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Πρόκειται για λιθόκτιστο νέο – παραδοσιακό κτίριο με κεραμοσκεπή, με βυζαντινές επιρροές όπου κατοικούσε η οικογένεια της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Ο εσωτερικός διάκοσμος είναι φιλοτεχνημένος με ξυλόγλυπτες παραδοσιακές κατασκευές. Το 1981 η οικία μετατράπηκε σε Μουσείο λαϊκής τέχνης και παράδοσης και περιλαμβάνει συλλογές με παραδοσιακές φορεσιές, έργα ξυλογλυπτικής, κεντήματα, χαλιά δημιουργημένα σε αργαλειό κ.ά.

Το κτίριο έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

από το Υπουργείο Πολιτισμού βάσει του ΦΕΚ 900 Β/1993 και διατηρητέο ως κείμενο κτίριο εντός της περιοχής της Πλάκας βάσει του ΦΕΚ 617 Δ/1980.

Η Προγραμματική Σύμβαση

υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), της Εταιρείας Τεχνόπολις – Γκάζι Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού – Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ) και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Gallery